Használhatjuk fertőtlenítésre, puffadásra,
fájdalomcsillapítóként, kis citromlével összekeverve pedig készíthetünk házi
"fogkrémet" mivel igen jól fehéríti a fogzománcot... Sokszínűségét
tekintve érdemes mindig tartani otthon.
Szódabikarbóna – a régi-új csodaszer
Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek.
A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a
háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és
a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. Mindig tartsunk
belőle otthon!
Mi mindenre jó?
Tisztítja a kezet
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be
szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk,
hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a
körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három
evőkanál szódabikarbónát adtunk.
Szagelnyelő
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy
képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok
okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár
megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba
vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a
cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy
szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Könnyíti az emésztést
Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon
fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra!
Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának
köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú
kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy
késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas
hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.
Fertőtlenít
Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék,
manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok
melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat
speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál
szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy
éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel
Továbbá:
Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés
szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt
egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
Mindenfajta rovarcsípésre kiváló – a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos
fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett
azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét
használni a mosáshoz.
A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele
mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi
szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka
szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben
kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen
kitisztíthatjuk a lábast.
A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra
szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki
kefével.
Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál
citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg
vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a
száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése