Azt sokan tudják,
hogy a használt őrölt kávét érdemes ráborítani a növények földjére, de még
rengeteg dologra használhatjuk a súrolástól a színezésen át a szagtalanításig:
- A lefőzött kávénak bőven marad annyi ereje, hogy segítsen
semlegesíteni a kellemetlen szagokat. Érdemes egy kicsit tartani belőle a
hűtőben.
- A kávé színes köröket hagy maga után az asztalon, és mivel
szépen fog, az apróbb karcolásokat is eltüntethetjük vele a fabútorokról. Csak
öntsünk össze egy rész ecetet, egy rész meleg vizet, keverjünk bele kávézaccot,
majd egy ronggyal dörzsöljük bele a felületbe. A világosabb fánál nem kell
sokat várni, ha sötétebb, akkor egy órát is hagyhatjuk, mielőtt lemossuk.
- Akár nagyobb felületeket is szép barnára festhetünk
mindenféle festék vagy pác nélkül.
- A kávét az edények súrolására is használhatjuk. Persze
olyasmit ne tisztogassunk vele, amit barnára foghat.
- Nemcsak az edényeket, az arcunkat is bedörzsölhetjük
zaccal. Bolti bőrradír helyett keverjünk össze egy kis zaccot és mézet, esetleg
vizet vagy olívaolajat. Testradírnak is használhatjuk, és dúsíthatjuk
illóolajokkal.
- Ha szappant főzünk, abba is keverhetünk pár kanállal,
főleg, ha szeretjük az illatát.
- A meleg ősznek köszönhetően még mindig szemtelenkednek a
legyek, de ha egy tálkába zaccot teszünk, és meggyújtjuk,elűzhetjük őket.
- A kávézaccnak tényleg nagyon örülnek a növények, hiszen
tápanyagot szolgáltat, és különösen a rózsák és a hortenziák hálálják meg,
mivel savasítja a talajt. Ha komposztálunk, akkor mindenképp ide dobjuk ki a
zaccot.
- Ha kiszárítjuk a zaccot, művészkedhetünk vele, a legjobb,
ha a gyerekekkel együtt rajzolgatunk a kertben egy sima felületen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése