2013. október 30., szerda

Mindenszentekre apró sütemény


 
 


A le fave dei morti egy mandulás, puha aprósütemény, melyet számos variációban készítenek Mindenszentek alkalmából. A legenda szerint november 1 és 2 között a halottak meglátogatják az élők világát, akik, hogy örömet szerezzenek elhunyt szeretteiknek eredetileg babbal kínálták meg őket. Évszázadok alatt a száraz bab süteménnyé alakult, de formáját és nevét megtartotta, így emlékezve az eredeti tradícióra.

 

Hozzávalók:

 

2 db tojás

250 gr tisztított mandula

200 g cukor

150 g liszt

50 g vaj

1 csipet só

Vaníliás cukor vagy vanília aroma

2 evőkanál rum

Egy kávéskanál szalálkáli

 

A mandulát a cukorral finomra daráljuk, majd egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, szalalkálit, ízesítjük vaníliával, rummal és összegyúrjuk, ha a tészta nehezen állna össze akkor adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

A tésztát kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, csíkokat vágunk, kb 2 cm-es darabokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. Amikor kisült hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése