2013. október 29., kedd

Hogyan őrizzük meg a rózsa illatát?




 

Sajnos egyszer a legszebb és legillatosabb rózsák is elnyílnak.

Eszedbe jutott, hogy mit is kellene vele csinálni, hogy ne csak levágd és kidobd az elnyílt rózsafejeket?

Én rózsavizet, és potpourrit szoktam készíteni belőle, de az idén a rózsalekvárt is ki fogom próbálni. Kicsit tartok tőle, mivel számomra a lekvár gyümölcsből készül, de nyitok az újdonság felé.

 


Íme a rózsavíz receptje:

Ha nincs kedved vagy időd bíbelődni vele, akkor a leszedett szirmokra önts ásványvizet, de csak annyit, hogy ellepje! Tedd ki a tálat a napfényre, s este, de inkább másnap már a leszűrt rózsavízzel kényeztetheted a tested!

Ha időd engedi, akkor egy lábasba önts vizet, majd rakj rá egy másik hőálló tálat, s azt töltsd meg szirmokkal, amikre önts desztillált, ásvány- vagy forralt vizet, s fedd le az edényt! Ezután így főzd lassú tűzön egy órán át, hagyd kihűlni, szűrd le, s a szirmokból is jól nyomd ki a nedvességet! Ezután a régi vízzel, s új szirmokkal ismételd meg az előző lépéseket!

Miután ismét kihűlt, akkor egy tiszta üvegbe töltsd a vizet, s kb. 2 hétig használhatod, de feltétlen tartsd hűtőben!

 

Mi mindenre jó a rózsavíz ?

- tonizálja, frissíti, nyugtatja az arcbőrt, a dekoltázst, vízhiányos bőrre kimondottan ajánlják

- ha más készítménnyel mosod az arcod, akkor rózsavízzel spriccelve segíti a krémek felszívódását

- csökkenti az ínygyulladást, ha szájöblögetésre használod

- ha vasaláskor a vízbe teszel egy kis rózsavizet vagy töményen ezt használod, fantasztikus illata lesz a ruháknak.

Minden reggel és este arcmosás után egy kis vattagombóc segítségével töröld át arcod rózsavízzel, s frissen és üdén fog indulni és zárulni a napod! Ragyogni fogsz tőle és mindez természetesen, könnyen és nem utolsó szempontként fillérekből.

 

 

Rózsalekvár:

1 vödör rózsaszirom (a levirágzóban lévő teljesen megfelel)
50 dkg cukor
1 ek citromsav
fél cs 3:1-ben zselésítő fix

Elkészítés:
A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba teszed és lassú tűzön kb 40 percig főzöd. Ha nem akarnak szétesni a szirmok akkor a botmixerrel egy kicsit meg kell ismertetni :P Ekkor jöhet hozzá a citromsav és a zselésítő. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltöd és 5 percig a tetejére állítod, így tuti nem romlik meg.

Tanácsok:
A vödörnyi sziromból kb 5 dl lekvár lesz, de megéri.


 

 

Rózsalekvár levendulával:

Hozzávalók:

3 db alma meghámozva

15 illatos rózsa szirom(80 gr) – vegyszermentes kertből

10 szál friss levendula (vagy 6 szál szárított)

300 gr cukor

 

A lekvár elkészítése:

A rózsa szirmokat egy-egy kötegben egyszerre leszedem a rózsáról, és azonnal levágom a fehér részüket úgy, ahogy a kezemben van, mivel úgy tapasztaltam, hogy ha ezt rajta hagyom, akkor keserű lesz a lekvár. Ha előre letépkeded egy tálba a szirmokat, akkor később 5x annyi idő lesz levagdosni róla a fehér részt :) Ez után megmosom a szirmokat, a levenduláról lemorzsolom a virágokat. Ezután a cukrot folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni az almával, majd amikor elolvadt a cukor, botmixerrel pépesítem. Az alma pektin tartalma miatt jó lett volna héjastól is, de nem volt kedvem még a héjat leszűrni, így inkább meghámoztam az almákat.

Amikor ez kész belerakom a rózsaszirmokat és a levendulát, és tovább főzőm 1-2 percig, majd azonnal az alaposan kimosott és egy pici ecettel kiöblített üvegekbe rakom, és takarók között száraz dunsztban hagyom kihűlni. Aki fél, hogy esetleg nem állna el, az gyöngyöző vízfürdőben főzze az üvegeket 10 percig.  A takaróval alaposan betakargatom a lekvárokat, és ebben a száraz dunsztban hagyom kihűlni.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése